Tafeltennis

Sport

Tafeltennisplezier in wijkcentrum ’t Middelpunt

Sportieve activiteiten kunnen bijdragen aan een positief gevoel en fijne sociale contacten. Ook in Amersfoort Noord. Al jaren is er een groep enthousiaste tafeltennissers actief in ’t Middelpunt. Niet alleen zelf hebben ze veel plezier, het straalt ook af op de directe omgeving. Iedereen die niets vermoedend op dinsdagmiddag aan komt waaien, loopt de kans om getroffen te worden door de sportieve en enthousiaste geluiden en/of te worden uitgenodigd om een balletje mee te slaan. Wat is dat toch voor een groepje mensen, en wat doen ze? Een kijkje van binnenuit.

Bijna iedereen heeft weleens een balletje geslagen. “Pingpong” wordt dat vaak genoemd. Eigenlijk is dat tafeltennissen zonder echte regels. De tafeltennisgroep in ’t Middelpunt speelt wél volgens regels, maar het bijzondere is: deze zijn ondergeschikt aan de hoofdregel ‘plezier maken met elkaar’. 

Ruim 25 jaar geleden is het initiatief genomen om met een groepje te gaan tafeltennissen in ’t Middelpunt, op een vast dagdeel in de week. Het kleine groepje is geleidelijk gegroeid tot de huidige omvang van 14 vaste personen. Man, vrouw, jong, oud, ervaren, beginnend, strak, buikje, kortom een bonte mix enthousiastelingen. Daarnaast is er altijd ruimte voor anderen om een balletje mee te slaan, om het spel te leren kennen en vooral om de sfeer in de groep te ervaren en erdoor geïnspireerd te raken. Want tafeltennis in ’t Middelpunt is veel meer dan een tegenstander met een slimme bal proberen te verschalken, het is vooral de setting waarbinnen gezelligheid en sociale betrokkenheid volop ruimte kunnen krijgen.

Nieuwkomers of gasten krijgen een warm welkom en informatie over het reilen en zeilen van de Tafeltennisgroep. Eind vorig jaar zijn twee Oekraïense vrouwen (gevlucht voor het oorlogsgeweld) verwelkomd in de groep. Zij zijn helaas niet lang in de groep gebleven (vanwege verplaatsing van hun opvanglocatie) maar hebben het bijzonder naar de zin gehad en keken elke week uit naar de dinsdagmiddag en het warme en veilige gevoel binnen de groep.

Voorbeeld van een normale dinsdagmiddag

Om 12:30 uur komen de eerste deelnemers al ’t Middelpunt binnen, rijden 3 fantastische tafeltennistafels uit de berging de grote zaal in en stellen ze op. De tafels passen precies in de ruimte. Hier en daar staat een tafel dicht bij een muur of een kolom maar dat geeft altijd een mooi excuus als een scherpe bal niet wordt gehaald.

In het volgend uur komen meerdere deelnemers binnen. Aangezien er geen vast aanvangstijdstip is zijn de deelnemers vrij in hun keus hoe laat ze komen en vertrekken. 

Degenen die even niet ‘aan de bak’ kunnen kletsen wat bij. Er wordt regelmatig gewisseld, zodat iedereen kan spelen én kan uitrusten.

Regelmatig moet er op de dinsdagmiddagen een 4e tafel bijgeplaatst worden. Voor die tafel wordt er in de centrale ruimte plek gecreëerd door tafels en stoelen te verschuiven.

Om 14:00 uur is er een belangrijk moment: De beheerder van ’t Middelpunt heeft koffie en thee voor ons klaar gezet, in de huiskamer of (als het lekker weer is) buiten in de patio. Tot 14:30 uur even geen tafeltennis maar gezellig en ongedwongen bijpraten. Over alles. Luchtig (een grappig voorval, vakanties), maar ook serieus (persoonlijke verhalen of algemene zaken). Ook organisatorische onderwerpen, bijzondere of noemenswaardige tafeltennisverrichtingen van deze of gene kunnen aan bod komen.

En uiteraard gaan verjaardagen, zelfs die van Sinterklaas, niet onopgemerkt voorbij.

Na de pauze roepen de tafeltennistafels weer. Nog 2 uur speeltijd. 

Om 16:25 uur is het helaas tijd om te stoppen en de tafels in de bergruimte te plaatsen, de ramen te sluiten en het licht uit te doen. Het wordt weer stil in de grote zaal. Hoewel, voor degene die goed luistert galmen de oerkreten en lachsalvo’s nog even na.

Club of vereniging?

De tafeltennisgroep is geen van beiden. Er is geen officieel bestuur, er zijn geen reglementen of statuten. Wij zijn ‘slechts’ een enthousiaste groep mensen die van gezellig tafeltennissen houdt en het fijn vindt om elkaar elke week te zien en bij te dragen aan de sociale beleving.   In ’t Middelpunt is er ruimte voor 4 tafeltennistafels en maximaal 15 deelnemers.

Ron Kok is de contactpersoon van de groep voor o.a. belangstellende deelnemers, ’t Middelpunt en de gemeente. 

Tot slot

Het is leuk om te ervaren dat mensen die voor iets anders ’t Middelpunt inlopen prettig verbaasd en nieuwsgierig reageren op onze tafeltennisactiviteiten. De positieve sfeer is voelbaar en aanstekelijk. 

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Amersfoort en Indebuurt033 en de uitstekende samenwerking met de beheerder, gastheer/vrouw en het bestuur van wijkcentrum ’t Middelpunt en de buurtnetwerkster.

Voor meer informatie:

 Ron Kok

 ???? kok1980@live.nl

☎️ 06 - 27 337 487

oktober 2023

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren

Waar

Spinetpad 2
Amersfoort

Contact

Neem contact op met Ron:

Ron Kok
Contactpersoon
12