Netwerk Maatjesprojecten Amersfoort

Amersfoort
non-profit organisatie
Meedoen
Helpen
Meedoen
In Amersfoort zijn meerdere maatjesprojecten actief. Die worden door verschillende organisaties m.b.v. vrijwilligers uitgevoerd. Met de inzet van die maatjes wordt de (zelf)redzaamheid van inwoners vergroot. Negen organisaties komen met regelmaat samen

In het Netwerk Maatjesprojecten Amersfoort komen sinds 2015 negen organisaties samen, die vrijwilligers inzetten om de (zelf)redzaamheid van inwoners te vergroten. Bijvoorbeeld als taalmaatje, opvoedcoach, maatje voor de gezelligheid of budgetcoach.

Thema’s waarop een vrijwilliger ingezet kan worden zijn: taal, school, thuissituatie & opvoeding, arbeid, sociale vaardigheden, maatschappelijke zelfredzaamheid, eenzaamheid, rouw, financiën & administratie

De mensen die zich als vrijwillig maatje inzetten op één van deze thema’s zijn allen getraind op betreffend thema en krijgen begeleiding van een professional. Bij de koppeling tussen de vrijwilliger en hulpvrager wordt rekening gehouden met de behoeften van beide personen. In samenspraak wordt vastgesteld wat de behoefte van de hulpvrager is en welke rol de vrijwilliger daarin kan vervullen.

Omdat er veel overeenkomsten zijn tussen de vrijwilligersactiviteiten, hebben de organisaties de krachten gebundeld.

De organisaties stemmen het aanbod op elkaar af. Zij verwijzen zowel hulpvragers als vrijwilligers onderling door naar het meest passende aanbod. Trainingen en workshops worden zoveel mogelijk opengesteld voor elkaars vrijwilligers. Ook willen de organisaties van elkaar leren op het gebied van beleid en werkprocessen.

Om de zichtbaarheid van het gezamenlijke aanbod te vergroten is een folder uitgebracht. Deze is in eerste instantie ontwikkelt voor verwijzers. Zoekt deze (wijkteammedewerker, Intern begeleider, etc.) een maatje, dan toont het schema in de folder welk maatjesproject het beste bij de hulpvraag aansluit.

Ook geeft de folder een mooi overzicht van de projecten waar vrijwilligers bij betrokken zijn. En: waar geïnteresseerden zich voor kunnen aanmelden, als ze als maatje aan de slag zouden willen gaan.

De organisaties, waarvan afgevaardigden deelnemen aan het Netwerk Maatjesprojecten Amersfoort zijn: Indebuurt033 | SOVEE | Humanitas Eemland | Bibliotheek Eemland | Stadsring51 | Present Amersfoort | Sociale Gasten | Leger des Heils | Integratiewerk.

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren

Contact

Anoushka Voors
Contactpersoon

Neem contact op met Anoushka:

-12