De Stadskenners

non-profit organisatie
Workshop

Op donderdag 1 juni organiseren Waag Futurelab en Harmen Zijp (Meet Je Stad en De Stadsbron) de Stadskenners meetup. In deze editie verkennen we de rol van verhalen in het delen van kennis. 

Verhalen hebben data nodig om overtuigend te zijn in gesprek met overheden of organisaties. Data en kennis zijn vaak abstract. Hoe maak je data begrijpelijk? En welke rol kunnen storytelling en journalistiek spelen in het communiceren van je bevindingen? Hoe kun je eigen kennis, meetgegevens of open toegankelijke databronnen gebruiken in het overbrengen van je verhaal?

Verschillende sprekers zullen vertellen over manieren om kennis over je leefomgeving op te doen en te delen. We starten de avond met een presentatie van burgerwetenschapper Teus Hagen. Hij vertelt over het onderzoek ‘Behoud de Parel’ en de moeilijkheden op gebied van impact maken. Daarna deelt Ketil Moland Olsen van Media City Bergen over hoe eigen sensormetingen gebruikt kunnen worden in de verslaglegging. Journalisten van de VPRO en Argos bespreken de samenwerking tussen journalisten, bewoners en wetenschappers aan de hand van het project Thermo-staat. 

Daarna gaan we zelf aan de slag! In workshops verkennen we de mogelijkheden van verhalen maken en beschikbare tools. Digitaal onderzoeker Mark Snoeck geeft ons een introductie OSINT-onderzoek: onderzoek op basis van openbare online-bronnen. Video en audio op sociale media, satellietbeelden, blogs, databases en flight trackers; wat is er allemaal publiek beschikbaar op het web? En hoe kun je deze overvloed aan online informatie en tools inzetten voor je verhaal of onderzoek? 

We sluiten de avond af met een terugblik op Teus Hagen zijn onderzoek. Wat gebeurt er als zijn verhaal in verschillende vormen gepresenteerd wordt? 

Wil je er ook bij zijn? Meld je aan.

Bekijk het gehele programma.

Wanneer: donderdag 1 juni, 18:30 - 21:00 uur

Waar: De War, Heiligenbergerweg 34, 3816 AK Amersfoort

Toegang: Gratis

Over Stadskenners

Stadskenner zijn we allemaal! Als bewoner ken je jouw omgeving natuurlijk het beste, maar hoe kun je die kennis vervolgens gebruiken om je leefomgeving te verbeteren? En welke rol kunnen technologie of data daarbij spelen? Oftewel: hoe worden we naast Stadskenners ook Stadskunners?

Stadskenners wordt georganiseerd als onderdeel van de NWA (Nationale Wetenschapsagenda)-route Smart Liveable Cities. Als trekker van deze route organiseert Waag Futurelab evenementen, samenwerkingen en overleg rond het thema 'Slimme, leefbare steden' waarin relevante organisaties, bestuurders, burgers en wetenschappers aan elkaar gekoppeld worden.

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren

Waar

Heiligenbergerweg 34
Amersfoort

Contact

Emma Schep
Contactpersoon

Neem contact op met Emma:

8